januari 2024

Achter de schermen zijn we weer druk bezig om van Koningsdag 2024 weer een leuke dag te maken. Natuurlijk komt de Koningsnacht er weer, net als de Koningsloop die vorig voor de eerste keer werd gehouden. De lopers worden weer weggetrommeld door de djembé-groep van Eef Bresser, er staan weer kraampjes met kleine activiteiten en versnaperingen op de Kaai, er is muziek; kortom alles is aanwezig om er een feestelijke dag van te maken!

We houden jullie op de hoogte! Wel kunnen we wat extra helpende handjes gebruiken die bij een aantal activiteiten kunnen assisteren. Met vrijwilligers kunnen er simpelweg meer activiteiten worden georganiseerd. Realiseert u zich dat voor elke optocht, stoet of wat dan ook, toezicht nodig is. Ook zijn we altijd op zoek naar verkeersregelaars; eenvoudig te leren (online, een uurtje) maar voor ons van onschatbare waarde.

Voor meer informatie of aanmelden als vrijwilliger kunt u contact opnemen met de voorzitter, Hans Kramer, op 06-30302258

Voorwoord waarnemend burgemeester Erik van Heijningen

Beste inwoner van de Hoeksche Waard,

Het is eind januari als ik dit voorwoord schrijf. Een paar koude winterdagen met sneeuw en ijs liggen achter ons en de dagen beginnen langzaamaan weer wat langer te worden. We kijken uit naar het voorjaar, het zonnetje dat zich vaker laat zien en natuurlijk naar Koningsdag. Op zaterdag 27 april vieren we met elkaar dit prachtige feest.

Ik ga deze speciale dag dit jaar meemaken als waarnemend burgemeester van de Hoeksche Waard. Daar kijk ik naar uit!

Dit jaar viert Koning Willem-Alexander zijn verjaardag in gemeente Emmen in Drenthe. Maar voor festiviteiten hoeft u niet zo ver de deur uit. Op veel plekken in onze gemeente valt van alles te beleven. De enthousiaste vrijwilligers van de Oranjeverenigingen en Dorpsverenigingen hebben alles uit de kast getrokken om er een feestelijke dag van te maken. Koningsdag 2024 wordt zonder twijfel een succes.

Namens het gemeentebestuur wil ik alle vrijwilligers alvast hartelijk bedanken voor de inzet.

Een dag voor én van iedereen

Het is een dag voor én van iedereen, voor alle leeftijden. Samen vieren: daar zijn we hier goed in. Met vrijmarkten, spelletjes, (lampionnen)optochten, aubades, muziek, dans en optredens. Het is een dag om ontspannen en in een ongedwongen sfeer samen met dorpsgenoten feest te vieren. Waar anders kunt u zo makkelijk mensen ontmoeten die u nog niet kent en bijpraten met oude bekenden?

Dit Oranjegevoel laat zien hoe we als Nederlanders verbonden zijn met ons verleden, het koningshuis en met elkaar. Zo’n gevoel hebben we ook als het Nederlands Elftal speelt of als onze Olympische Sporters een knappe prestatie neerzetten. We dossen ons in oranje uit en wapperen met vlaggetjes. En ook in de week vóór Koningsdag laait de Oranje-koorts weer op. Koningsspelen, de lintjesregen en Koningsnacht zorgen voor dat typische gevoel van trots op ons land en de oeroude tradities.

Samen vieren en samen herdenken
Naast samen vieren is het ook belangrijk om samen te herdenken. Op 4 mei staan we weer met elkaar stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ik ben heel blij dat jong en oud(er) dit samen doen. We blijven denken aan diegenen die voor onze vrede hebben gevochten. Aan de slachtoffers die zijn gevallen. Vrede moeten we koesteren.

Namens het gemeentebestuur wens ik alle Hoeksche Waarders veel plezier op Koningsdag. Zelf ga ik uiteraard ook een aantal dorpen bezoeken. Graag tot dan.

Erik van Heijningen,

Burgemeester gemeente Hoeksche Waard